برای راه اندازی یک تولیدی میوه و سبزیجات خشک، نیاز به دستگاه خشک کن صنعتی دارید و همچنین برای آماده سازی آن از جمله شستشو، پوست کندن، هسته گیری و اسلایس کردن (ورقه کردن) می توان از تجهیزات برقی یا دستی استفاده کنید . بعد از خشک کردن محصول با استفاده از دستگاه های مختلف محصول بسته بندی و آماده فروش می شود. اگر برای خرید انواع دستگاه میوه خشک کن نیاز به راهنمایی دارید می توانید با مشاوران بکردانه تماس حاصل کرده و از آنها راهنمایی لازم را دریافت کنید. 

انواع دستگاه های خشک کن بر اساس نوع

  1. دستگاه خشک کن خانگی
  2. دستگاه خشک کن صنعتی
  3. دستگاه خشک کن نیمه صنعتی

دستگاه های خشک کن به روش های مختلفی کار خشک کردن میوه و سبزیجات را انجام می دهند این خشک کن ها در صنعت نیز کاربرد دارند که هر کدام از تکنولوژی خاصی جهت خشک کردن میوه و سبزی استفاده می کنند.

منابع تولید گرما در خشک کن ها

منبع تولید گرما در میوه خشک کن، انرژی حاصل از سوختن گاز، گازوئیل و یا انرژی برق می باشد. بدنه دستگاه ها از عایق حرارتی ساخته شده که اتلاف گرما نزدیک صفر بوده و در نتیجه مصرف سوخت به شدت پایین می آید و محیط کار هم گرم نخواهد شد.

ظرفیت تولید در دستگاه ها با توجه به ابعاد آنها متفاوت بوده، به طور مثال معمولا در خشک کن های کابینتی ظرفیت ورودی هر بار در حدود 100 تا 300 کیلوگرم داشته و خشک کن های تونلی ظرفیت حدود 1 الی 2 تن در هر شیفت کاری را دارند. دستگاه های خشک کن گازی در ابعاد بزرگتر از برقی تولید می شوند که همانطور که از نامش پیداست از گاز استفاده می شود ولی دستگاه میوه خشک برقی به خاطر ابعاد بسیار کوچکتر مصرف برق کمتری دارد.

میوه خشک شده در دستگاه صنعتی

انواع دستگاه خشک کن صنعتی 

  • دستگاه خشک کن کابینی یا کابینتی

این مدل دستگاه ها دارای سه مدل می باشند که شامل یک، دو، سه کابین هستند و با توجه به افزایش تعداد کابین ها ظرفیت دستگاه نیز افزایش می یابد که با مشعل گازی یا گازوئیلی و یا المنت برقی کار می کنند.
این دستگاه ها جهت خشک کردن میوه و سبزیجات، همچنین قارچ و گیاهان دارویی و صنایع شیمیایی استفاده می شوند و همچنین به علت قیمت مناسب، کاربری آسان و فضایی که اشغال می کنند، عموما برای مصارف صنعتی، کارگاهی و خانگی پر طرفدار هستند.

  • خشک کن های میوه با روش انجماد (تصعیدی)

این خشک کن ها در دو مدل، خشک کن تصعیدی سینی دار و خشک کن تصعیدی تونلی تولید می شوند.
خشک کن های به روش انجماد یا تصعیدی از جمله دستگاه هایی هستند که کیفیت خروجی محصول بسیار بالا بوده و در نتیجه قیمت تمام شده محصول نهایی بسیار بالاست و ممکن است بازار فروش محدودی داشته باشد چرا که هزینه طراحی و ساخت و اجرا ونگهداری و استفاده ازاین دستگاه ها بالاست و سرعت تولید پایین می باشد. در این دستگاه ها خروج آب از میوه جات با استفاده از فرآیند تصعید در فشار پایین انجام می شود و بافت میوه و سبزی آسیب کمتری می بیند و محصول با کیفیت تری تولید می شود.

  • خشک کن های مایکرو

در این دستگاه ها از امواج مایکرو برای گرم کردن و خروج آب و رطوبت از داخل میوه و سبزیجات استفاده می شود بنابراین سرعت کار بالاست و در مدت زمان کمی می توان خروجی زیادی داشته باشید. البته این دستگاه ها مصرف برق بالایی دارند، بنابراین هزینه بسیار بالای ساخت و اجرای این دستگاه باعث می شود قیمت فروش محصول هم بالا باشد بنابراین ممکن است طرفدار زیادی نداشته باشد.

  • خشک کن های خورشیدی

به طور کلی خشک کن های خورشیدی دو نوع می باشند: خشک کن خورشیدی اکتیو (Active) و پسیو (Passive). در این خشک کن ها از دو روش مستقیم و غیر مستقیم برای خشک کردن میوه ها استفاده می شود. این خشک کن ها ازنور خورشید، برای تامین گرمای مورد نیاز خروج رطوبت از میوه ها استفاده می کنند.

در روش مستقیم: محصولات در محفظه ای که بالای آن شیشه می باشد، قرار می گیرند و نور مستقیم آفتاب به آن می تابد و محفظه گرم می شود و باعث خروج رطوبت از میوه شده و به مرور زمان خشک می شود.

در روش غیر مستقیم: دستگاه به شکلی طراحی شده که محفظه جذب گرما از نور خورشید جدای از محفظه خشک کن می باشد و گرما توسط قسمت جذب کننده باعث داغ شدن هوای داخل محفظه و حرکت هوای داغ به بالا می شود هوای داغ از لابلای میوه و سبزی ها به سمت بالا عبور کرده و آنها را خشک می کند.

  • خشک کن های میوه به روش داغ

دراین خشک کن ها از یک منبع تولید گرما استفاده می شود که با تولید گرمای تولید شده باعث خروج رطوبت از میوه و سبزیجات می شود. سیستم سیرکولاسیون و گردش هوای موجود در دستگاه، باعث گردش یکنواخت و یکدست گرما به صورت طولی، عرضی و عمودی می شود و سپس دوباره به قسمت کوره باز می گردد.

  • خشک کن های تونلی

این دستگاه به خاطر ساختار تونل مانندش ، خشک کن تونلی نام گذاری شده است . تونل این دستگاه، دارای یک درب ورود است که پس از ورود مواد به داخل تونل، درب بسته می شود و بعد از خشک شدن از داخل تونل عبور داده می شود و مواد خشک شده به بیرون فرستاده می شوند. این دستگاه براساس گردش هوای گرم، مادون قرمز، ماکروویو و فرکانس رادیویی، برای تولید محصولات خشک به کار می رود.

  • خشک کن کانتینیوس

این خشک کن ها از نظر ظاهری کاملا شبیه خشک کن های تونلی هستند ولی در مکانیزم، اندکی با یکدیگر متفاوت می باشند. تفاوت در نحوه حرکت ماده اولیه است ، به این صورت که مواد به صورت پیوسته و مداوم از بالای محفظه هوای گرم به سمت پایین حرکت کرده و در صورتی که ماده خشک شده باشد از سیکل خارج می شود در غیر اینصورت فرایند ادامه پیدا می کند.

  • خشک کن خلا

این خشک کن ها اغلب برای خشک کردن موادی که به گرما حساس هستند مورد استفاده قرار می گیرند بدین صورت که ، ابتدا محصول داخل محفظه در شرایط خلا قرار گرفته و سپس دما توسط هوای گرم، کم فشار یا پر فشار می شود. این خشک کن ها علاوه بر خشک کردن مواد غذایی، برای خشک کردن کلیه مواد حساس به گرما هم استفاده می شود.
* از دیگر انواع خشک کن ها می توان، به خشک کن پفکی، خشک کن بستر سیال، بستر پا ششی و بستر عمیق اشاره کرد.

نظرات خود را با ما در میان بگذارید