کنجد گیاهی است که در بیشتر نقاط دنیا از جمله ایران کشت می شود. از این دانه روغنی فرآورده های متنوعی مانند روغن، ارده و حلوا ارده به دست می آید. ارده از جمله مهم ترین و پرطرفدارترین فرآورده های کنجد به شمار می رود که تمام خواص مفید و ارزشمند کنجد را داراست. ارده مایعی نرم و غلیظ است که به علت طعم تلخ و گسی که دارد به همراه یک خوراکی شیرین مثل عسل، مربا و انواع شیره صرف می شود. بهترین مکمل برای ارده، شیره است. طبع این ماده غذایی با توجه به طب سنتی، گرم است و معمولا در فصول سرد سال میل می شود. این ترکیب خوشمزه و مقوی یک خوراکی سالم و بدون مواد افزودنی است که فواید بسیاری از جمله تسکین دردهای استخوانی، جلوگیری از ابتلا به سرطان و درمان بیماری های قلبی و عروقی دارد. ارده و شیره اگر در زمان نامناسب و بیش از اندازه خورده شود نتیجه عکس خواهد داشت و به بدن آسیب وارد می کند. ما در این مقاله قصد داریم بهترین زمان و نحوه مصرف ارده و شیره را به شما معرفی کنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بهترین زمان مصرف ارده و شیره
طب سنتی و نوین مصرف ارده و شیره را به ویژه برای ورزشکاران و کودکان توصیه کرده اند. ارده و شیره هر دو فرآورده هایی طبیعی هستند که مقادیر زیادی ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان دارند. با وجود فواید بسیاری که این خوراکی خوشمزه در درمان بیماری ها و حفظ سلامت افراد دارد، اگر در زمان مناسب مصرف نشود به بدن صدمه می زند. ارده و شیره هر دو طبع گرم دارند و مناسب افراد سردمزاج هستند. این دو ماده مغذی بسیار انرژی زا بوده و به همین دلیل بیشتر به عنوان صبحانه صرف می شوند. چربی و شیرینی موجود در ارده و شیره در مقادیر بالا مضر است و اگر در فصل گرم سال مثل تابستان خورده شود باعث سنگینی معده و مشکل در عملکرد کبد می گردد. بهترین زمان مصرف ارده و شیره فصل زمستان و در وعده صبحانه یا عصرانه است. لازم به ذکر است که این ترکیب سالم و مقوی باید بسته به نیاز بدنی هر فرد در هفته مصرف گردد. ارده و شیره معمولا به همراه نان میل می شود اما از آنها در تهیه شیرینی و کیک نیز استفاده می کنند. مصرف این ماده خوراکی به عنوان صبحانه نه تنها انرژی مورد نیاز شروع روز را فراهم می کند بلکه به دلیل فیبر بالایی که دارد عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می بخشد و جلوی چاقی و افزایش وزن را می گیرد.
ارده شیره را هر زمانی از روز می توان میل کرد اما خوردن خارج از حد تعادل آن در افراد گرم مزاج باعث ایجاد جوش و دانه های قرمز پوستی می شود. زیاده روی در مصرف این ترکیب خوراکی برای افراد چاق و دیابتی ضرر دارد. چربی بالای موجود در ارده توسط کبد سوزانده نمی شود و به عنوان چربی مضر در بدن انباشته می گردد. افرادی که بیماری های کبد و کیسه صفرا دارند باید در مصرف ارده و شیره جانب تعادل را رعایت کنند.
مصرف هر روزه ارده شیره
ارده و شیره یک مکمل فوق العاده حاوی مواد مغذی مورد نیاز بدن است و بیشتر به عنوان صبحانه صرف می شود. ارده شیره همچنین یک میان وعده مقوی برای ریکاوری بدن در طول روز به حساب می آید. این ترکیب خوراکی به دلیل کالری بالایی که دارد انرژی مورد نیاز ماهیچه ها و سلول های عصبی را تامین می کند. کودکان و نوجوانان در سن رشد هستند و به مواد مغذی نیاز دارند. ارده شیره به خصوص در وعده صبحانه علاوه بر تامین انرژی بدن کودکان و نوجوانان به رشد بهتر آنها نیز کمک می کند. کودکانی که کمبود وزن دارند می توانند این ترکیب مقوی را روزانه به عنوان صبحانه بخورند.
کسانی که می خواهند لاغر شوند بهتر است از ارده و شیره به عنوان یک وعده یا میان وعده طبیعی استفاده کنند. ارده شیره به دلیل فیبر بالا و دیر هضم بودن، گزینه مناسبی برای کاهش وزن به شمار می رود. برای لاغری و تناسب اندام توصیه می شود قبل از هر وعده غذایی به مقدار یک یا دو قاشق از این ترکیب میل کنید. این کار باعث کاهش اشتهای افراد می گردد. خوردن ارده شیره در مردان به افزایش تعداد و حرکت اسپرم ها کمک می کند. بهتر است برای رفع مشکل کمبود اسپرم، آقایان سه یا چهار روز در هفته این خوراکی مقوی را به عنوان صبحانه میل کنند.
از دیگر خواص ارده و شیره، کاربرد آن در بدنسازی است. این ماده غذایی طبیعی به عضلات بدن انرژی می رساند و باعث افزایش حجم آن ها می شود. از این ترکیب به عنوان نوعی مکمل قبل و بعد از تمرینات ورزشی استفاده می کنند. ارده و شیره منبع تامین فیبر، مواد معدنی، قند و کربوهیدرات مورد نیاز بدن است. مصرف این خوراکی مغذی به مدت 30 الی 40 دقیقه قبل از شروع فعالیت ورزشی نه تنها انرژی لازم را فراهم می کند بلکه جلوی گرفتگی و انقباض عضلات را می گیرد.
بکردانه تولیدکننده دستگاه های ارده گیری
امروزه تولید ارده توسط ماشین آلات صنعتی انجام میشود. ساخت دستگاه ارده ساز گام مهمی در جهت پیشرفت صنعت غذایی به شمار می رود. گروه تولیدی بکردانه در عرصه طراحی و ساخت ماشین آلات و دستگاه های ارده گیری در کشور فعالیت دارد. در تولید این دستگاه ها دو فاکتور مهم بدون لرزش و صدا بودن لحاظ گردیده است. ارده ای که توسط محصولات این شرکت به دست می آید چون در دمای پایین تولید شده بسیار نرم است و تمام خواص کنجد را حفظ می کند. دستگاه های ارده گیری بکردانه گواهی استاندارد تولید دارند و با امکانات و قابلیت های متفاوتی به بازار عرضه شده اند. در ساخت این ماشین آلات از بهترین مواد اولیه استفاده شده و کاربری آسانی دارند.
ارده یکی از محبوب ترین و شناخته شده ترین فرآورده های به دست آمده از کنجد است. این ماده خوراکی غلیظ، چرب، نرم و به رنگ قهوه ای مایل به زرد است که در نواحی مختلف ایران مانند یزد و بوشهر تولید می شود. ارده طبعی گرم دارد و معمولا در فصل زمستان مورد استفاده قرار می گیرد. این فرآورده حاصل از کنجد به همراه یک خوراکی شیرین مانند شیره، بهترین و مقوی ترین ماده غذایی برای صبحانه به شمار می رود. آگاهی از میزان و بهترین زمان مصرف این ترکیب خوشمزه از اهمیت بالایی برخوردار است. ما در این مقاله از بکردانه سعی کردیم درمورد نحوه مصرف ارده و شیره اطلاعات کافی در اختیار شما قرار دهیم.
مقدار مصرف ارده شیره در روز
میزان مناسب مصرف شیره و ارده در روز به شرایط جسمی، میزان فعالیت بدنی و هدف تغذیهای افراد بستگی دارد. برای بزرگسالان سالمی که دارای فعالیت بدنی معمولی هستند، مصرف روزانه 2 تا 3 قاشق غذاخوری میتواند مفید و کافی باشد. افرادی که ورزشکار هستند یا فعالیت فیزیکی بالاتری دارند، میتوانند در روز تا 4 قاشق غذاخوری نیز مصرف کنند. البته اگر سایر منابع چربی و قند در رژیم غذایی آنها کنترل شده باشد. برای کودکان 2 تا 12 سال نیز 1 الی 2 قاشق مرباخوری ارده و شیره کافی است. لازم به ذکر است که نوجوانان فعال میتوانند این میزان را به 2 تا 3 قاشق غذاخوری افزایش دهند.
دقت داشته باشید که در مصرف این ترکیب باید حتماً تعادل را رعایت کنید، زیرا شیره و ارده دارای کالری بالایی هستند و زیادهروی در مصرف آنها میتواند، مخصوصاً برای افرادی که دارای سابقه بیماریهایی مانند چربی خون، دیابت یا اضافه وزن هستند، مضر باشد. به طور کلی پیشنهاد میشود مصرف این ماده خوراکی را به همراه سایر منابع غذایی سالم و کنترل شده در برنامه روزانه خود بگنجانید.
ارده را با چی بخوریم
هر چند رایجترین ترکیب برای مصرف ارده، استفاده از شیره انگور یا شیره خرما است، اما گزینههای متنوعتری هم وجود دارد که میتوانید با توجه به ذائقه و نیازهای تغذیهای خود مورد استفاده قرار دهید. ترکیب ارده با عسل میتواند جایگزینی بسیار مقوی و شیرین باشد که تأثیر بسزایی در تقویت سیستم ایمنی و افزایش انرژی دارد.
این ترکیب مخصوصاً در فصول سرد سال بهمنظور پیشگیری از سرماخوردگی و ضعف جسمانی پیشنهاد میشود. علاوه بر این میتوانید ارده را با مرباهای خانگی مثل مربای توت یا انجیر استفاده کنید که طعمی متفاوت و خاص ایجاد میکند. لازم به ذکر است که در بعضی از رژیمهای خاص، از ارده بهعنوان پایه سس سالاد همراه با سیر و آبلیمو هم استفاده میشود که ترکیبی خوشطعم و مغذی برای سالاد سبزیجات ایجاد میکند.
بهترین زمان مصرف ارده و شیره برای چاقی
برای افرادی که قصد افزایش وزن دارند و یا اینکه از لاغری مفرط رنج میبرند، انتخاب زمان مناسب مصرف ارده و شیره بسیار حائز اهمیت است. بهترین زمان برای مصرف این ترکیب صبحها بهصورت ناشتا و قبل از صرف صبحانه است، زیرا در این زمان بدن آمادگی بالاتری برای جذب مواد مغذی را دارد. دریافت انرژی سریع از ترکیب چرب و شیرین ارده و شیره موجب افزایش متابولیسم و بهبود اشتها در طول روز میشود.
دومین زمان مناسب برای مصرف این ترکیب، بعد از تمرینهای ورزشی است، هنگامی که بدن در حالت آنابولیک قرار دارد و دارای تمایل بیشتری به جذب مواد مغذی برای بازسازی بافتها است. همچنین اگر هدف افزایش وزن باشد، میتوان این ترکیب را بهصورت میان وعده عصرگاهی یا دسر بعد از شام استفاده کرد. به این ترتیب میزان کالری دریافتی روزانه افزایش پیدا میکند و منجر به اضافه وزن خواهد شد. البته دقت داشته باشید که بهمنظور اثرگذاری بیشتر باید این ترکیب را بهصورت منظم همراه با سایر وعدههای مغذی میل کنید تا دچار عوارض مصرف بیش از حد آنها نشوید.
طبع ارده شیره
در طب سنتی ایران، ارده دارای طبعی گرم و تر است و شیره نیز طبعی گرم و خشک دارد. از این رو ترکیب این دو ماده به افرادی که سردمزاج بوده و مشکلاتی مانند ضعف سیستم گوارش، استخوان درد، بیحالی یا کمخونی دارند، توصیه میشود. لازم به ذکر است که مصرف منظم این ترکیب به تقویت عملکرد مغز، بهبود حافظه، افزایش توان جسمی و روحیه افراد کمک میکند، اما استفاده بیش از حد از آن در افراد گرم مزاج میتواند عوارضی مانند جوشهای پوستی، احساس گرما، تعریق زیاد و یا خشکی دهان را به دنبال داشته باشد.
از این رو توصیه میشود که افراد گرم مزاج این ترکیب را با مصلحهایی مانند کاسنی، عرق شاتره، لیموترش یا سرکه مصرف کنند. همچنین در برخی از نسخههای طب سنتی نیز ترکیب ارده با مقداری ماست یا دوغ را جهت متعادل سازی طبع توصیه میکنند. با آگاهی از طبع مواد غذایی و شناخت مزاج خود میتوانند خوراکیها را بهصورت هوشمندانه انتخاب کنید و با استفاده از آنها به میزان کافی از خواص آنها بهرهمند شوید.